LABORATORIUM

Niet alleen de werkwijze wordt voortdurend gecontroleerd, ook de eindproducten zelf worden tegen het licht gehouden. Het laboratorium van de raffinaderij checkt wat de fabriek binnenkomt en wat aan het eind van het proces de fabriek weer verlaat.

De ruwe aardolie (crude) wordt bij aankomst geanalyseerd. Zo kan worden vastgesteld welke bestanddelen - zoals zouten en zwavel - moeten worden afgescheiden en voor welke toepassingen de crude het meest geschikt is.

De verschillende brandstoffen en petrochemische eindproducten, van nafta tot stookolie, hebben ook allemaal een eigen specificatie die voldoen aan de Europese en Nederlandse regelgeving. Het laboratorium controleert of de door de klant bestelde producten hieraan voldoen. Als dat zo is, krijgt het product een certificaat en mag het worden doorgeleverd aan de klant.

Natuurlijk wordt ook tussentijds het raffinageproces gecontroleerd. Op die manier waakt Zeeland Refinery ervoor dat het eindproduct aan de specificaties voldoet. Als een product niet voldoet aan de eisen van de klant, dan wordt het opnieuw de raffinaderij ingestuurd om het te verbeteren. Of het krijgt - als dat mogelijk is - een andere bestemming: een afnemer die deze afwijkende kwaliteit goed kan gebruiken.

Het laboratorium neemt dus een belangrijke plaats in het productieproces in.

 

Zeeland Refinery