Nieuws


Zeeland Solar een volgende stap naar duurzaamheid

BERICHT PZC:

Naast Zeeland Refinery in het Sloegebied groeit een ruim 11 hectare ofwel 22 voetbalden groot zonnepark. De olieraffinaderij van de aandeelhouders Total en Lukoil zet daarmee niet de eerste, maar wel een zeer zichtbare stap naar verdere vergroening. Total Solar, een onderneming binnen de Total Group, legt het park aan.

Het kwik wijst 27 graden aan. De zon brandt op de schedel. Op de zonneweide van Zeeland Solar, zoals het park officieel heet, monteren installateurs zonnepanelen. Het is deze dag dorstig werk. Jammer dat de stekker er nog niet in zit, want op zo'n zonovergoten dag kunnen de in totaal 28.440 geplande zonnepanelen 12,5 megawattuur leveren. Genoeg om de helft van het aantal huishoudens in de gemeente Borsele (4300) van groene stroom te voorzien. Over een dikke maand is Zeeland Solar gereed en kan er wel energie worden geoogst. Zeeland Refinery kan dan 23 procent van zijn energiebehoefte uit het zonnepark 'tappen'. De zonneweide moet 25 jaar meegaan.

Efficiënter met energie
Algemeen directeur Tanneguy Descazeaud kijkt vergenoegd uit over het zonnepark in aanbouw. ,,Ik ben blij en ook trots. Al jaren hebben we ambitie om efficiënter met energie om te gaan. We willen de beste en energiezuinigste raffinaderij van Europa zijn. Dit park is een nieuwe stap om nog duurzamer te werken.'' De keuze om een kwart van de energiebehoefte uit zonnestroom te halen, is deels puur lijfsbehoud. Als de vraag naar op olie gebaseerde producten vroeg of laat daalt, zijn de groenste en energiezuinigste raffinaderijen de laatsten die de poort moeten sluiten. ,,Zeeland Refinery wil de laatste der Mohikanen zijn'', zegt Descazeaud glimlachend.

Winst
De raffinaderij is al ruim tien jaar bezig om energiezuiniger te produceren. Energiekosten vormen 60 procent van de productiekosten, dus daar is winst te behalen. De aandeelhouders Total (55 procent) en Lukoil (45 procent) hebben honderden miljoenen euro's geïnvesteerd om de raffinaderij energie-efficiënter te maken. Zo is in 2014 de hydrocracker sterk verbeterd. De 'kraker', de grootste ter wereld, is het kloppend hart van de raffinaderij. De hydrocracker kan zware gasolie kan verwerken tot verschillende soorten brandstoffen. Voor de toenmalige minister Kamp van Economische Zaken reden om in Vlissingen-Oost bij de heropening het lintje te komen doorknippen. Om de capaciteit te vergroten, besloten de aandeelhouders vorig jaar nog eens 40 miljoen euro in de hydrocracker, de grootste ter wereld, te pompen.

Restwarmte
Niet alleen op eigen terrein wil Zeeland Refinery vergroenen. ,,We zoeken ook nadrukkelijk samenwerking met andere bedrijven. Ik noem onze restwarmte die we doorsluizen naar Martens Havenontvangstinstallatie en de Covra'', zegt Descazeaud. Zeeland Refinery neemt ook deel aan het platform Smart Delta Resources, waarin elf grote industriële bedrijven samen zoeken naar manieren om minder CO2 uit te stoten. Vorige maand presenteerden ze hun plan: 85 tot 95 procent minder CO2-uitstoot in 2050. Ambitieus. Descazeaud: ,,Om dat te halen, zullen we C02 deels moeten opslaan.''

Naar overzicht >>

Zeeland Refinery


Werken bij zeeland refinery

Zeeland Refinery is één van de beste werkgevers van Zuid-West Nederland. We doen er alles aan om onze medewerkers te binden. Omdat we onderdeel zijn van twee multinationals ligt de wereld bij ons letterlijk en figuurlijk voor je open. Er werken bij de Raffinaderij circa 400 medewerkers, waarvan een groot deel in een 5-ploegendienst.

Je kunt ons altijd een open sollicitatie sturen.


Vacatures bij de Total Groep

De marketing organisatie van Total in Nederland is gevestigd in Den Haag en heeft doorlopend behoefte aan goed gekwalificeerd personeel. Kijk voor vacatures op www.total.nl.

Ook Total Exploratie en Productie (E&P) in Den Haag heeft regelmatig vacatures. Deze worden gepubliceerd op de internationale site van E&P.

Wil je internationaal carrière maken kijk dan op de site van de Total Group. Hier staan alle vacatures wereldwijd vermeld.