Nieuws


CO2 - ambitie Zeeland Refinery


22 november 2011

De raffinaderij voert jaarlijks meerdere grote en kleine aanpassingen aan de fabrieksinstallaties uit om qua energie-efficientie bij de wereldtop te blijven behoren. Zeeland Refinery heeft de ambitie om in 2014 de CO2 uitstoot met 10% ten opzichte van 2008 te verminderen. Naast de aanpassingen aan de installaties wordt ook tijdens de dagelijkse operatie zo efficient mogelijk omgegaan met energieverbruik. Onze medewerkers dragen hun steentje direct bij tijdens de dagelijkse operatie. Door middel van uitgebreide interne en externe opleidingen hebben zij een grote kennis van zaken. Daarnaast zetten wij geavanceerde automatische besturingssystemen van de fabrieksinstallaties in, passen we managementsystemen toe en gebruiken we waar mogelijk de beste technieken die wereldwijd beschikbaar zijn. 

Landelijk project -ambitie

De ambitie van Zeeland Refinery om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen sluit goed aan bij het landelijk project CO2-ambitie van de Nederlandse Natuur- en Milieufederaties. In dit project wordt samengewerkt met het bedrijfsleven aan een schonere en energiezuiniger wereld. Het landelijke project is een vervolg op het project ´de Zeeuwse CO2 ambitie´ van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) dat in 2007 en 2008 is uitgevoerd. Vanwege het grote succes van de Zeeuwse CO2 ambitie is dit concept nu toegepast in tien provincies. In het project wordt samengewerkt met Ecofys, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in deze succesvolle aanpak. In elke provincie is bij één bedrijf een CO2 scan uitgevoerd en een CO2 reductieplan opgesteld. In Zeeland werd dit bij Zeeland Refinery gedaan.

Quick scan en projectvoorstellen Zeeland Refinery

In 2008 werd een quick scan bij Zeeland Refinery uitgevoerd om te bekijken welke mogelijkheden er voor energiebesparende projecten waren die tot een reductie in CO2 emissie leiden. Diverse van deze mogelijkheden zijn verder uitgewerkt en vervolgens met de ZMF besproken. Aan de hand van aanvullende op- en aanmerkingen en
ideeën van de ZMF werden de diverse ideeën door onze engineers verder bestudeerd. Uiteindelijk leidde dit tot een aantal projecten die wij gaan uitvoeren:

  • Warmteterugwinning uit processtromen met behulp van hightech warmtewisselaars
  • Warmteterugwinning uit rookgassen van fornuizen
  • Stoomturbines vervangen door elektromotoren


Het resultaat van bovenstaande projecten is 110.000 ton/jaar CO2 reductie en hierbij is een investering van ongeveer 50 miljoen Euro gemoeid. Bovendien wordt momenteel nog een project uitgevoerd voor de stoomterugwinning uit productstromen.

Landelijke besparing

Dit landelijke initiatief van de natuur- en milieuorganisaties met tien grote bedrijven, waaronder Zeeland Refinery, zal in de komende jaren een vermindering van in totaal 210.000 ton CO2 opleveren. Enkele andere bedrijven zijn Douwe Egberts, Suikerunie en Arla Foods. De besparing van CO2-uitstoot is volgens de ZMF net zo groot als de uitstoot van de stad Maastricht of een file auto's van Utrecht naar Berlijn.

Op 21 november werd het project ‘CO2 ambitie' tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het ministerie van Milieu, VNO/NCW, de betrokken bedrijven en de natuur- en milieufederaties in Utrecht gepresenteerd.

Naar overzicht >>

Zeeland Refinery


Werken bij zeeland refinery

Zeeland Refinery is één van de beste werkgevers van Zuid-West Nederland. We doen er alles aan om onze medewerkers te binden. Omdat we onderdeel zijn van twee multinationals ligt de wereld bij ons letterlijk en figuurlijk voor je open. Er werken bij de Raffinaderij circa 400 medewerkers, waarvan een groot deel in een 5-ploegendienst.

Je kunt ons altijd een open sollicitatie sturen.


Vacatures bij de Total Groep

De marketing organisatie van Total in Nederland is gevestigd in Den Haag en heeft doorlopend behoefte aan goed gekwalificeerd personeel. Kijk voor vacatures op www.total.nl.

Ook Total Exploratie en Productie (E&P) in Den Haag heeft regelmatig vacatures. Deze worden gepubliceerd op de internationale site van E&P.

Wil je internationaal carrière maken kijk dan op de site van de Total Group. Hier staan alle vacatures wereldwijd vermeld.